Ki volt dr. Bittera Gyula?

Dr. Bittera Gyula egy olyan ember volt, aki fiatalemberként, végzős természetrajz – vegytan szakos tanárként 1918-ban elhatározta, hogy az illóolajoknak szenteli az életét.

De hogyan lett egy pedagógusból illóolajipari szakember?

Úgy, hogy a kor neves természetrajz-tudósának és a madártani szakértőjének, Herman Ottónak a keze alatt dolgozott a Magyar Madártani Intézetben. A kiadásait ugyanis csak önfenntartással tudta finanszírozni. Egyrészt ennek a hatalmas tudású polihisztornak  köszönhetjük, hogy a fiatal és ígéretes Bittera figyelme az illóolajok felé fordult, ugyanis  Herman Ottó kapott megbízást a gyógynövénykísérleti állomás megalapítására, ami abban az épületben kapott helyet, ahol ő vezette a szőlészeti kísérleti állomást és intézetet. Így a fiatal kutató első kézből értesülhetett az első világháború alatt kialakult gyógyszerhiányról és a gyógynövények termesztésének fontosságáról.

Kiváló mezőgazdasági adottságaink és a piaci kereslet arra késztette Bitterát, hogy ebben egy hatalmas, kiaknázatlan lehetőséget lásson, és ettől kezdve annak a víziónak éljen, hogy Magyarországot világszínvonalú illóolajipari és gyógynövény-feldolgozási hatalommá tegye.

Életével, kitartó és lelkes kutatómunkájával be is bizonyította, hogy egy fecske is csinálhat nyarat, ha hisz benne és keményen meg is dolgozik érte. Dr. Bittera több szakmai úton vett részt, hogy gyakorlati tudását elmélyíthesse, megtekintve a kor híres illóolaj- és gyógynövény-termesztési területeit Európában. Azt kutatta, milyen módszerekkel lehet a legnagyobb haszonnal kecsegtető növényeket gondozni és felnevelni úgy, hogy a magyar éghajlati és földtani vonatkozásokat előtérbe helyezi.

A dél-francia levendulamezők minduntalan a Balaton-felvidékre emlékeztették, ezért hazatérte után éghajlat- és talajtani felméréseket végeztetett, hogy a legjobb területet megtalálja az orvosi levendula számára. A mintavételek után döntött úgy, hogy a tihanyi Csúcs-hegy déli lejtője a legalkalmasabbak a levendulatermesztésre, ezért 1926-ban bérbe is vette azt a tihanyi apátságtól.

Vajon hogyan sikerült a valódi levendulát itthon telepítenie?

A virágmagokat a patinás, francia Vilmorin – Andrieu & Cie cégtől vásárolta, akik a 18. századtól foglalkoznak virágmag-kereskedelemmel. A Budakalászon előnevelt orvosi levendula palántákat szállították Tihanyba, ahol a bérbe vett területet egy köves-bozótos birkalegelő jelentette. Ennek kitisztítása után földbe kerültek a tövek és elkezdődött az ültetvény élete. Öt évet kellett várni arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű illóolajat nyerhessenek ki a növényekből, ezért 1931-ben elkezdődött a lepárlás.

Bittera Gyula három olyan, színréz lepárló üstöt tervezett, amelyeket mozgatni lehetett, azért, hogy a frissen learatott virágos szárak a lehető leggyorsabban az üstökbe kerülhessenek. Az illóolaj-tartalom ugyanis a levágás után folyamatosan csökken a levendulában, ráadásul az összetétele is folyamatosan változik, ezért a lepárlást az ültetvény mellett végezték. A kinyeréshez kellő vízgőzt a Külső,- majd a Belső-tó vizéből állították elő gőzgép segítségével.

A kérdés már csak az maradt, milyen lett a kinyert levendula-olaj minősége?

VILÁGHÍR?

Dr. Bittera Gyula segítségére sietett egy parfümipari szakember, Dr. Ernest Guenther, aki egy amerikai cég, a Fritzsche Brothers Inc. megbízásából végzett világméretű felmérést illóolajipari szempontból és akkoriban éppen hazánkban időzött. Miután egy független laborban bevizsgálta Dr. Bittera tihanyi valódi levendula-illóolaját és az eredményt összevetette a franciákéval, legnagyobb meglepetésére azt látta, hogy a magyar szakember illóolaja jobb.

Ez teljesen lázba hozta az egyébként igen szűk körű és nehezen megnyíló szakmát, ahová csak kiváló munkával lehetett bejutni, hiszen a franciák több száz éve uralták a levendula-piacot, Dr. Bittera viszont csak majd’ egy évtizede termesztette a növényt. Ez egy csapásra világhírűvé tette a tihanyi levendula-illóolajat és az időközben megnyitott Bittera Gyula Illóolaj- és Vegyészeti Gyár termékei bekerültek az amerikai tőzsdére is.

Így valósította meg egy kutató kitartó és lelkes munkával az álmát és tette világszínvonalúvá a magyar illóolajipart, amit úttörőként, szakemberek segítségével, de jórészt egyedül alapított meg.

Mindezzel bővebben és illatosabb, interaktívabb formában is találkozhatsz, ha ellátogatsz az Eau de Tihany Illatok Háza Bittera-kiállítására.